”Genbrug giver øget rentabilitet”

Hun ønsker at Sverige inden for fem år har bygget sit første højhus i genbrugsmateriale. Men frem for alt ønsker Amanda Borneke, byggebranchens store bæredygtighedsprofil, at folk skal forstå, hvor meget der er at vinde ved cirkulært byggeri. – Vidensniveauet er stadig meget lavt. Den største hindring er opfattelsen af, at genanvendelse ville føre til mindre rentabilitet, når det er lige modsat, siger hun.

PÅ HENDES HJEMMESIDE kan man læse, at Amanda Borneke er en "rockstjerne inden for bæredygtighed". Og det er nemt at forstå hvorfor. Som 28-årig pige i en mandsdomineret byggebranche, har Amanda en brændende passion for bæredygtighed været smitsom.
– Omkring 2010 fik jeg indsigt i klimaforandringerne og troede ikke, det var sandt. Jo mere jeg læste om det, indså jeg, at situationen var meget værre end som så, og at hvis vi ikke gør noget ved ressourcespildet, kommer vi til at dræne vores planet. Det fremkaldte en retfærdighedspatos, som fik mig til at forstå, at flere skulle have denne indsigt, siger hun.

AMANDAS PASSION FOR bæredygtighed, har via studier og arbejde som blandt andet bæredygtighedscoach og KMA-leder i nedrivningsindustrien, ført hende til sin nuværende rolle som bæredygtighedsspecialist hos Sweco. Derudover er hun en hyppigt engageret foredragsholder og har kørt en succesfuld podcast om emnet. Alt sammen med ét stort mål – at flere i branchen skal få øjnene op for genbrug.
– Det handler i høj grad om en cirkulær tankegang, og at vi skal have en cirkulær systematisk tænkning, hvor alle tager ansvar. Genbrug er den hurtigste måde at blive klimaneutral, ikke mindst i betragtning af, at en tredjedel af alt affald kommer fra byggeri og nedrivning. Der er et utroligt højt genbrugspotentiale, som vi i øjeblikket ikke udnytter, siger Amanda.

HUN HENVISER BLANDT andet til den netop udkomne rapport "The circularity gap report", som viser, at Sverige opgjort per indbygger er et af de lande, der bruger mindst mængder genbrugsmateriale. Mindre end fire procent af Sverige er cirkulært. Langt under det globale gennemsnit.
– Vi er ikke så gode, som vi tror, konstaterer Amanda barskt.

MEN NOGET ER ved at ske. Amanda Borneke mærker, at hendes tanker begynder at blive hørt, selvom, som hun siger, vidensniveauet stadig er "meget lavt".
– Tidligere er nedrivningsprocessen kun blevet set som "slut på livet". Men da jeg startede dette, besluttede jeg mig for at finde ud af, hvad der ville ske, hvis der aldrig var en ende, og vi så nedrivninger som "begyndelsen på livet" i stedet for.
– Nu er hele byggebranchen i en læreproces, hvor vi fortsat deler erfaringer og forsøger at øge viden om, hvordan vi kan spare mange penge ved at stoppe emissioner og affald. Fordi vi kan. Den største hindring er opfattelsen af, at genanvendelse ville føre til mindre rentabilitet, når det er lige modsat.

HUN TAGER SWECOS opgave vedrørende Hotel Blique by Nobis i Stockholm som et nyligt eksempel. Under ombygningen af det eksisterende hus blev der genbrugt materialer for 86 millioner SEK, mens de sparede klimaudledninger svarede til 3.600 tons kuldioxid.
– Men i vores projekter ser vi, at det ikke kun fører til økonomiske gevinster, det driver også innovationer, job og andre muligheder som mange normalt ikke har på deres radar.

AMANDA MENER OGSÅ, at der er mange myter og forudfattede meninger om genbrug, som ikke er sande.
– Jeg plejer at spørge mine projektgrupper, hvor mange der ville overveje at købe brugt sengetøj. Så bliver mange tavse. Men har de nogensinde boet på et hotel? Det er ret mærkeligt, hvordan man kan finde det afskyeligt at sove i brugt sengetøj derhjemme, mens man ser en hotelnat som noget, man virkelig forkæler sig selv med. Og man kan drage de samme paralleller til byggebranchen. Det handler om at nedbryde de mentale barrierer.

ET EKSEMPEL PÅ genbrug er industrielt byggeri med moduler. Og det er en metode som Amanda godt kan lide.
– Det er et rigtig godt eksempel at bygge modulært og så skille ad til genbrug. Det gør også bygningerne fleksible og flytbare. For eksempel som midlertidige kontorer, skoler og børnehaver under renoveringer eller byggeprojekter.

EN STÆRK TENDENS er digitalisering, som skal lette planlægningen for hele livscyklussen allerede i tegnestadiet. Endnu et tværbranchesamarbejde, hvor man kan invitere andre forretningsområder til at tage sig af og bruge affaldet fra byggeriet.
– Jeg har for eksempel farvet mit hår ved hjælp af vaskbart stenpapir af genbrugsbyggematerialer og lavet en gallakjole af genbrugte bilseler. Det blev rigtig fedt og viser, hvor meget potentiale der er, hvis vi bare inviterer flere brancher og mennesker.
– Det vigtige er, at måden, vi præsenterer beskederne på, får folk til at brænde for det og vækker deres interesse. Jeg tror på mere klimaglæde end klimaskam og vil gerne have, at folk føler, at de ikke kan lade være med at engagere sig mere.

Hvad ønsker du, der skal ske i de næste par år, hvis du kommer til at bestemme?
– Inden for fem år ønsker jeg, at Sverige skal have bygget sit første højhus af genbrugsmaterialer. Og det tror jeg også på. – Der bygges som aldrig før, og potentialet for vækst er meget stort. Det er bare et spørgsmål om at turde satse.

Vil du vide mere? Så kontakt os her